сряда, 25 януари 2017 г.

Права на потребителите при пътуване с автобус в ЕС

Венцислав Петков

Често пъти сме се питали какво се случва, когато автобусът, за който сме си купили билет закъснее или пък въобще не тръгне от началната точка на пътуването. Инциденти с пътно-транспортни произшествия или повреда, респективно загуба на багаж за съжаление също се случват. Настоящата статия има за цел да открехне завесата на информацията за потребителските ни права на пътници, ползващи автобусен транспорт.

Основния правен акт в рамките на ЕС, регулиращ тази сфера, е Регламент 181/2011 на Европейския парламент и на Съвета относно правата на пътниците в автобусния транспорт, влязъл в сила от 1 март 2013 година.

Той разписва правата на пътниците и обезщетенията, които им се полагат при пътувания с градски и междуградски автобуси. Важно условие за приложението на този регламент е точката на качване или слизане на пътниците да се намира на територията на държава-членка на ЕС.

Регламентът урежда правата на пътниците само при пътуванията на дълги разстояния – от 250 или повече километра, на които ще се спрем в настоящата статия. Той регламентира обезщетенията на пътниците при причинена смърт или телесна повреда, както и при загуба или повреда на багаж. Актът дава право на всяка държава-членка на ЕС да определи максимална сума на обезщетението съгласно националното си законодателство. Минималният праг на паричната компенсация не може да бъде под 220 000 евро на пътник в случай на смърт или телесна повреда, или 1 200 евро на единица багаж при неговата загуба или повреда. В случай на смърт правото на обезщетение се прилага най-малко спрямо лицата, към които пътникът има или би имал за в бъдеще задължение за издръжка.

Помощ при произшествие

Ако се случи произшествие от каквото и да е естество при пътуване с автобус, компанията е задължена да осигури помощ на пътниците, която се изразява в храни, напитки, дрехи, и ако е необходимо, нощувка в хотел. Що се касае до настаняването в хотел, компанията има право да наложи ограничение до максимум две нощувки в размер на не повече от 80 евро на нощувка. Важно е да се отбележи,че оказването на помощ на пътниците не означава признаване на отговорност от страна на превозвача, в случай, че лицето реши да заведе съдебно дело след това, разчитайки на този факт.

Пренасочване и връщане на средства

Когато превозвачът очаква отмяна или закъснение с повече от 2 часа, или когато са продадени повече билети, отколкото са местата в автобуса, превозвачът трябва незабавно да предложи на пътниците избор между възстановяване на платената цена за билета, заедно с връщане с автобус до началната точка на пътуването (когато това е възможно), или транспорт до крайната дестинация без доплащане от пасажера при първа възможност. Ако превозвачът не изпълни това свое задължение, то той трябва да плати обезщетение в размер от 50% от стойността на билета. Компанията е длъжна да плати тази компенсация в срок от 1 месец след подаване на искането на пътника за това. Когато автобусът се повреди, превозвачът е задължен да осигури продължаване на превоза с друго транспортно средство от мястото на повредата до крайната точка, или ако това не е възможно, същото място до автогара или друга дестинация, откъдето може да се продължи пътуването. Ако вследствие на отмяна или закъснение е изпусната транспортна връзка с друг автобус, компанията полага усилия да уведоми пътниците за алтернативни транспортни средства.

Помощ при закъснение и отмяна при заминаване

В случай на закъснение при заминаване с повече от 90 минути или отмяна на пътуване, което продължава по разписание повече от 3 часа при заминаването от автогара, превозвачът трябва да осигури на пътниците закуски, храна или напитки според времето на изчакване. Пасажерите могат да си възстановят сумите за направените разходи за тях, ако такива не са им били предложени от превозвача и са ги закупили на свои разноски. За целта те трябва надлежно да съхраняват документите за покупката – касови бележки или фактури, за да могат да докажат впоследствие разходите пред компанията. Ако в случай на закъснение или отмяна при заминаване се налага пренощуване, пътниците имат право на настаняване най-много за две нощувки в хотел на цена максимум до 80 евро на нощувка, както и на транспорт от автогарата до мястото за настаняване. Както и в законодателството, уреждащо самолетните пътувания, така и тук превозвачът може да се освободи от отговорност за изплащане на обезщетения на пътниците, ако докаже, че причината за отмяната или закъснението на превоза се дължат на причина, която не може да му бъде вменена във вина – непреодолима сила. Такива събития биха могли да бъдат буря, мъгла или други тежки атмосферни условия, природни бедствия и др. Искане за обезщетение при закъснение или отмяна при заминаване не могат да правят и пътниците с т.нар. отворени билети, продавани от компаниите, в които датата и часът на заминаване не са фиксирани с точност.

Лица с намалена подвижност

За лицата с намалена подвижност е уредена специална закрила. Те имат право на безплатна помощ както на автогарите, така и на борда на самите превозни средства. Задължението възниква, ако превозвачите са били уведомени за нуждата от помощ най-малко 36 часа преди превоза и съответните лица се явят на определения пункт. В тази връзка е добре още при закупуването на билет за пътник с намалена подвижност да се уведоми превозвача, за да осигури той от своя страна своевременна помощ на пътника.

Основни права за всички пътувания

Всички пътници, пътуващи с градски и междуградски автобуси, имат еднакви основни права, независимо от разстоянието на което пътуват. Тези права включват следните принципи: забрана за дискриминация на основата на националност; забрана на дискриминацията по отношение на лицата с увреждания и с намалена подвижност и финансово обезщетение в случай на загуба или повреда в резултат на произшествие;

основни правила за пътната информация за всички пътници преди и по време на пътуването; право на обща информация за правата на пасажерите на терминалите и в интернет.

При наличие на проблем

Автобусните превозвачи в рамките на ЕС са длъжни да поддържат механизми за разглеждане на жалби съгласно регламента. Ето защо е препоръчително при наличие на проблем с отмяна, закъснение, загуба или повреда на багаж първо да се обърнете за съдействие към самата компания. Регламентът фиксира срок за подаване на жалби до 3 месеца от датата, в която е извършен редовният превоз или от датата, в която е трябвало той да се осъществи. Превозвачът е длъжен в период от 1 месец да се произнесе по основателността на жалбата, като крайният срок за отговор от негова страна не може да надхвърля 3 месеца. В случай, че проблемното пътуване е част от пакетна почивка, жалбата на пътника трябва да бъде подадена към туроператора, с който е сключен договорът за организирано пътуване. Ако потребителят не е удовлетворен от отговора на компанията, следващата стъпка е да подаде жалба към националния компетентен правоприлагащ орган по регламента в страната, където е възникнал инцидентът. Други варианти пред пасажера остават да потърси помощта на съответния европейски потребителски център в страната, в която живее, за да съдейства за приемливо за двете страни решение по спора, или да се насочи към друг извънсъдебен механизъм за разрешаване на спора в държавата, където е седалището на автобусната компания, ако такъв съществува.

©2017 Асоциация на прокурорите в България


Няма коментари:

Публикуване на коментар