четвъртък, 26 януари 2017 г.

Внимание!!! Крадци на самоличност действат от наше име

Венцислав Петков

Крадци на самоличност дебнат за жертви не само в реалния, но и във виртуалния свят. Според законовата дефиниция, злоупотреба със самоличност е налице, когато дадено лице използва самоличността на друго реално съществуващо лице (имена и дата на раждане), използвайки документ, удостоверяващ самоличност и/или статут, издаден на друго лице. Подправените документи най-често се използват за откриване на банкови сметки, теглене на заеми, сключване на договори с мобилни оператори и други.

Чести случаи

Една от най-честите злоупотреби напоследък е свързана с източването на държавната хазна при злоупотреби с ДДС. Нищо неподозиращи хора разбират най-често случайно, че се водят на работа при даден работодател, внасят им се осигуровки, получават дори фиктивни заплати, които естествено не получават. По този начин фирмите точат пари от държавата, заблуждавайки я с наличието на “кухи” обороти.
Често срещан случаи в годините на прехода беше този, в който измамници откриваха фирми на името на нищо неподозиращи граждани и теглиха заеми от финансови институции от тяхно име. Не са малко и хипотезите, в които престъпници използват прилики в снимките на документите за самоличност с действителни лица, и прехвърлят техни имоти, без тяхното знание и съгласие. В тези случаи най-честите жертви на измамниците стават възрастни хора, които лековерно предоставят на измамници личните си карти по някакъв повод (например получаването на помощи, обещано от мними социални служители) или хора, чийто документи за самоличност са откраднати или изгубени. В последния случай веднага щом установите, че документ за самоличност ви липсва и след щателно търсене не го откриете, трябва да отидете в РПУ по постоянния ви адрес и да обявите това обстоятелство, за да не станете обект на злоупотреба с лични данни.
Копиране на лични карти
За да минимизирате в достатъчна степен риска от кражба на самоличност, трябва да внимавате на кого предоставяте личните си данни, и по-специално личната си карта. Това важи и за номера на банкови и кредитни карти, пароли по интернет и др. Когато ви предстои сключване на договор с доставчик на стоки или услуги, проучете добре дали насрещната страна има право да копира личната ви карта. Добре е да знаете, че само този администратор на лични данни, който има правно основание, регламентирано в нормативен акт, може да прави това. Другият начин да го стори е при наличието на изрично съгласие от ваша страна. Така например, банките и нотариусите могат да копират личните ви карти по силата на законите, регулиращи банковата и нотариалната дейност. Мобилните оператори, обаче, не могат да го правят, освен ако в договорите, които подписвате с тях, фигурира клауза, че това става по ваше желание. Ваше право е и да откажете да копират личната ви карта, ако администраторът не докаже конкретно правно основание за извършването на това действие.
Четете договорите
Много важно условие, за да се опазите от некоректно боравене с личните ви данни при сключване на договори, е да четете внимателно клаузите, вписани в тях. Там е описано за какво ще бъдат ползвани данните, както и на кои трети лица даваме право на търговеца да ги предоставя чрез нашия подпис. Така няма да останем изненадани, когато трети лица започнат да ни звънят с оферти за продажби, за събиране на вземания и др.
На обществена дискусия трябва да бъде подложен и въпросът дали администраторите на лични данни, които имат право да копират лични карти за съответните цели, не разполагат с прекалено много данни, които са излишни за целта, за която се събират тези данни. Така например на банката или друга финансова институция са й необходими вашето име и адрес, но напълно излишни за нея са другите, фиксирани в документа данни – ръст, цвят на очите и т.н. Дискусионен е въпросът дали получаването на подобни данни от некоректни администратори крие риск за притежателя на личната карта от измама или изнудване.
Интернет пространството е мястото, където в последно време е отчетен бум при присвояванията на чужда самоличност. Кои са най-честите случаи на злоупотреба с лични данни онлайн?
Фишинг
Една от най-честите измами с лични данни в интернет е в хипотезата на т.нар. фишинг (от английски означава “зарибяване”). Тук се касае за случаи, в които измамници създават копия на популярни сайтове, в които ви приканват да влизате и да оставяте личните си данни. Нещо повече, измамените получават писма, на които е придаден вид, че изхождат от екипа на популярни компании – банки, интернет доставчици, сайтове за пазаруване. Когато потребителите изпратят личните си данни, те веднага влизат в употреба – пробва се достъп до кредитните им карти, разбиват се имейлите им, или се фалшифицират профилите им в социалните мрежи, като от тях се отправят нежелани послания.
Ако не склоните на уловката да дадете личните си данни сами, злосторниците могат да получат достъп до тях и по друг начин. Изобретателни хакери проникват в базите данни на институции и търговски сайтове, като по този начин получават достъп до цялата информация, която се съхранява там за потребителите – имена, адреси и телефони, номера на кредитни карти, банкови сметки и др.
Третият начин измамниците да получат достъп до желаните от тях лични данни по нерегламентиран начин, е чрез пускането на вируси, които да изтеглят информацията от вашия компютър и да я използват за злоупотреби. Такъв вирус например е троянският кон. Те могат да бъдат хванати от отваряне на имейли с непознато съдържание, от кликване върху съдържанието на определени сайтове, както и по множество други начини.
Участие в томболи
Други варианти на измама, както по интернет, така и по телефона, са с т.нар. мними томболи и лотарии. Кликвайки на определения сайт, ви излиза съобщение, в което сте обявен за победител в лотария, в която не сте участвал. Оттам на екрана ви излиза формуляр с лични данни, който трябва да попълните. Тази измама има и sms вариант, в който по мобилния телефон ви уведомяват, че сте печеливш от лотария и са им нужни данните ви за изпращането на награда.
Посредници по сделки
Щети за десетки милиони нанасят и измамите от страна на т.нар. гаранти по сделки онлайн. Това са различни посредници, явяващи се в позицията на гарант за сключената между вас и търговец сделка. Те се появяват в хода на преговорите, като изведнъж започват да твърдят, че продавачът на дадена стока ги е упълномощил да преговаря с вас и да получат парите от продажбата, за да могат да му ги предадат впоследствие. Най-често става въпрос за сайтове на транспортни фирми, маскирани като истински, когато купувате автомобил по интернет.
Фалшиви търгове на стоки, на които е придаден вид, че организатор е истинска фирма, също набират популярност. В тях потребители наддават за определени стоки, печелят ги, пращат парите, но в замяна не получават нищо.
Манипулация на търсачки онлайн
Измамниците боравят добре и с търсачките в интернет, като манипулират резултатите от тях по начин, който да ви заблуди. Когато напишете дадено словосъчетание в тях, в първите показани резултати излиза точно такъв сайт, който ви изкушава с измамни предложения да предоставите личните си данни по повод на предложена мнима оферта или промоция.
Съвети

Най-добрият начин потребителите да се защитят от кражба на самоличността, е да използват силни пароли, които да бъдат различни за всеки негов имейл или профил в мрежата. Друг важен съвет е никога да не въвеждате номера на кредитни карти и банкови сметки в компютър, преди да сте се уверили в неговата сигурност. Добра идея е да не съхранявате в пощата си важна информация, касаеща най-вече пароли и кодове за достъп в различни сайтове. Важна част от вашата защита е редовното обновяване на антивирусните програми, както и използването на т.нар защитна стена (firewall), за да се блокира появата на нежелани страници на вашия компютър. Що се касае до имейла ви, никога не отваряйте, а още по-малко отговаряйте на електронни съобщения от непознати податели. Предложенията за лесни и бързи пари по интернет също крият огромен риск от измама и разкриване на самоличност.
Изводи
Защитата на личните данни, особено по интернет, е едно предизвикателство както пред самите потребители, така и пред властите. Тя е голяма отговорност за хората, които трябва да бъдат грижливи към собствената си сигурност. Успешното разкриване на извършителите на такива престъпления зависи и от това, доколко самите потребители са позволили с поведението си да улеснят измамниците, създавайки благоприятна среда за извършване на деянията им. Едно обаче е сигурно – с развитието на високите технологии измамниците все повече ще усъвършенстват своите методи на действие. На това трябва да се отговори с осигуряването от страна на държавата на достатъчно подготвени кадри за разкриването и разследването на такива деяния, както и с формирането на достатъчно висока потребителска култура у ползвателите на стоки и услуги като превенция за намаляването на този вид престъпления.

©2017 Асоциация на прокурорите в България

Няма коментари:

Публикуване на коментар