вторник, 17 януари 2017 г.

Внимание!!! Нови измамни схеми дебнат купувачи на коли по интернет

Венцислав Петков

Намирате обява за изгодна кола по интернет, плащате исканата от собственика й сума чрез банков превод, чакате автомобилът да пристигне при вас, но това така и не се случва, а продавачът спира да отговаря на имейлите и обажданията ви. Ето този сценарий за съжаление се разиграва все по-често спрямо български граждани, търсещи по-изгодно автомобили онлайн в други страни-членки на ЕС.
Тази престъпна схема се разиграва най-вече от лица, които дават своите адреси и телефони на територията на Великобритания. За да заблудят бъдещите купувачи, измамниците в интернет разработват специално за целта сайтове, посочват телефони, на които ви отговарят любезни служители, или се представят от името на легално съществуваща в бранша компания. Измамниците действат най-често по три начина. Първият от тях е когато сами създават сайтове, фалшифицират документи, удостоверяващи, че продават автомобили. Вторият начин е да се представят от името на някоя вече съществуваща търговска фирма за продажба на автомобили с добра репутация сред потребителите, чийто имейли се фалшифицират и им се придава вид, че все едно наистина изхождат от името на известната в автомобилния сектор компания, т.е. в този случай използва неправомерно чуждо търговско име, за да се спечели по-лесно доверието на потребителите и да вземат по-лесно решение да сключат сделка. В реално съществуващата фирма си нямат ни най-малка представа, че някой се възползва неправомерно от тяхното име, и когато впоследствие потребителят се обърне към нея, оттам естествено и напълно нормално отговарят, че не са обвързани с направената от него транзакция.
Третият начин включва намесата и на транспортна фирма в преговорите с купувача на колата, която измамниците представят като посредник по сделката. В този случай колата е спазарена с друго физическо лице от Великобритания, което обаче твърди пред продавача, че има сключен договор с транспортна компания да достави колата до България. С потребителят контактуват и двете страни – и лицето, което се представя за продавач, и човек, който твърди, че е служител на транспортната фирма. В този случай се получава, че заблуденият от схемата потребител може да изпрати пари веднъж на физическото лице продавач на колата за цената й, и втори път на транспортната фирма във връзка с “превозването” на колата до България.
 Как започва всичко?
 Всичко започва с намирането на обявата в интернет, в която се предлага автомобил на много по-ниска цена от тази за съответния тип автомобили в интернет. Мислейки, че е попаднал на някакаква невероятна промоция, купувачът започва преговори с продавача за продажбата на колата. Продавачът не се притеснява да му изпрати всички необходими данни, за които купувачът пита. Обичайно измамниците са любезни, настойчиви, склонни са да правят отстъпки в цената, предоставят перфектно фалшифицирани за целта сертификати, удостоверяващи тяхната дейност. Ако се действа чрез транспортна фирма, потребителят веднага е атакуван по имейл и по телефон и от продавача, и от тази компания, за да се уговорят подробностите по продажбата.
Първата сигнална лампа, която трябва да светне на потребителя за наличието на такава схема, е искането за плащането на прекалено голяма сума като капаро – от 30% до 50%, докато в гражданския оборот обикновено се приема, че сумата, която се дава като капаро, трябва да бъде не повече от 10% от стойността на колата.
След като плати съответната сума като капаро, купувачът вече е клъвнал на въдицата. Тогава влиза в действие цялата изобретателност на измамниците. Те не губят много време, за да изтискат още повече пари от вече влезлия в капана купувач. Няколко дни след превода, те звънят да потвърдят, че колата вече пътува към България. Но не съвсем. Това е началото на поредица от нови искания на допълнителни средства. Следват имейли и телефонни обаждания с обясняването на различни и коя от коя по невероятни, но в същото време убедително представени пред купувача причини за проблеми при пътуването на колата от Великобритания до България.
“Колата е задържана на границата в Белгия, иска се заплащане на допълнителна такса, за да я пуснат” или “митническите власти в Люксембург искат да конфискуват автомобила, моля изпратете още пари, за легализация на документи за предотвратяване на конфискацията и т.н.” - по този начин звучат само част от похватите на изобретателните измамници. Обикновено потребителят склонява да изпрати и тази допълнителна сума, тъй като вече се е задължил по договора с плащането на капаро и иска да си получи колата. Измамниците обаче не спират дотук. Няколко дни или седмици след изпращането и на този превод по банков път, следва ново искане на пари поради друг проблем с автомобила, измислен от измамниците. Казват например, че автомобилът пътува на собствен ход и се е повредил по пътя, и трябват средства за ремонт, правейки ново искане за пари към купувача. Той отново се съгласява да плати.
И така, тази верига от фалшиви обяснения, последвани с изпращането на различни суми от купувача може да продължи толкова дълго, докато измамниците преценят, че нямат шанс да вземат повече пари от купувача и могат да се оттеглят безопасно, или докато самият той се усети, че нещо не е наред и сигнализира прокуратурата или полицията за измамата.
Когато усетят, че става напечено, или пък, че са взели достатъчно пари от потребителя, измамниците изчезват и заличават всички следи след себе си. Закриват всички перфетно създадени сайтове, освобождават наетите от тях офиси, ако са наели такива, изключват всичките си телефони, и просто изчезват. За купувача остава горчилката, че е станал жертва на подобна схема. Пред него в този случай има само един път – да се обърне към прокуратурата по постоянния си адрес у нас с оглед образуването на досъдебно производство по случая, за да се прецени има ли достатъчно данни за извършено престъпление и измамниците да бъдат привлечени към наказателна отговорност, ако бъдат установени.
 Как да се предпазим от измами с покупка на коли?
 На първо място, добре е да се избягва изобщо покупката на автомобили по интернет, ако не е осигурена възможност за оглед от продавача. Ако той ви отказва оглед, по-добре изобщо не се захващайте с покупката. Ако нямате възможност да огледате автомобила лично и да се уверите, че той наистина съществува, изпратете свое доверено лице до съответната страна, което знае езика, на място, за да го огледа.
Също така, трябва се уверите, че продавачът наистина съществува в страната, в която е посочил и се занимава с продажба на автомобили, за което трябва да му поискате да ви предостави съответните сертификати и удостоверения. За да се уверите, че продавачът съществува във Великобритания и неговата сфера на дейност наистина е продажба на коли, направете проверка в електронния регистър на фирмите във Великобритания, който е достъпен на следния адрес в интернет: wck2.companieshouse.gov.uk. Там чрез въвеждането на името или номера на компанията можете да проверите има ли фирма с такова наименование на Острова, дали дадения от продавача номер на компанията отговаря на действителния такъв, какъв е статусът на фирмата към момента на покупката – извършва ли дейност или е в процедура по ликвидация или несъстоятелност.
Ако се стигне до сделка, плащайте само по сигурни начини, чрез които впоследствие можете да оспорите транзакцията и да си върнете парите в случай, че стоката ви не бъде доставена. Такива начини са плащането с кредитна карта, което впоследствие може да се оспори пред банката – издател на вашата карта, или плащането чрез съществуващите системи за електронни разплащания, където отново има възможност за оспорване чрез отварянето на т.нар. диспут.
Измамниците знаят отлично това и поради тази причина изрично настояват плащането да се извърши с банков трансфер, тъй като при този начин не съществува възможност плащането да бъде оспорено.
Не се съгласявайте на сделка и ако лице се представя за служител на фирма, която продава автомобили, но иска да му изпратите пари по частна банкова сметка, за да извърши по-бързо доставката на колата, тъй като това също до голяма степен е индикация за измама, поради факта, че никоя уважаваща себе си фирма не дава частни банкови сметки за разплащания на клиентите си.
Спазвайки тези правила, можете да пазарувате сигурно, спокойно и уверено в интернет, без да се страхувате, че стоката ви няма да пристигне, както и да си спестите бъдещи главоболия и големи разходи по воденето на съдебни дела в други страни от ЕС срещу продавача на колата.


©2017 Асоциация на прокурорите в България

Няма коментари:

Публикуване на коментар